Πολιτική και Αθλητισμός

Ο αθλητισμός θα πρέπει να μένει μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, καθώς πρόκειται για ένα ιδεώδες άσπιλο και αμόλυντο. Ακόμη και στην αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σταματούσε κάθε εμπόλεμη πράξη και υπήρχε εκεχειρία, έστω και σύντομη. Ο ηττημένος αναγνώριζε την αξία του νικητή και από τη μεριά του η αξία του ηττημένου έδινε αίγλη και κύρος στο νικητή. Και, κυρίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γκρέμιζαν τα τείχη για Image result for Πολιτική και Αθλητισμόςνα υποδεχτούν την ομάδα που είχε νικήσει και στεφάνωναν τους πρωταθλητές με ελιά. Αυτό ήταν το υπέρτατο δείγμα σεβασμού και τιμής.

Όπου όμως μπαίνει η πολιτική, τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που η πολιτική έχει εμπλακεί σε διεθνείς αγώνες και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά άσχημα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι και αυτό της Τουρκίας, που υποστήριξε πως η τουρκοκυπριακή μεριά εμποδίζεται από την αντίστοιχη ελληνοκυπριακή μεριά ως προς το ποδόσφαιρο.

Πιο συγκεκριμένα, διεξάγεται ένα τουρνουά ποδοσφαίρου στο Λονδίνο και οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με την ομάδα τους. Όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών δε δέχεται αυτή τη συμμετοχή και οι δύο μεριές φαίνεται πως έχουν μπει για τα καλά σε μια έντονη διαμάχη. Φυσικά και δεν πρόκειται για κάποια επίσημη διοργάνωση, αλλά για μία προσπάθεια αντιπερισπασμού εν όψει Μουντιάλ. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει αναγνώριση του τουρνουά από την επίσημη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Τέτοια φαινόμενα φανατίζουν και πυρπολούν οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για ειρηνική συνύπαρξη από τις δύο πλευρές. Όταν λοιπόν τα πολιτικά παιχνίδια εμπλέκουν τον αθλητισμό και οι αγώνες χρησιμοποιούνται ως πιόνια στις ορέξεις των πολιτικών, τότε οι συνέπειες είναι ολέθριες. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να διαχωρίζονται η πολιτική και ο αθλητισμός. Ας μείνει το καθένα εκεί ακριβώς που του αρμόζει και ας μην επηρεάζει το ένα το άλλο.

Με βάση τα παραδείγματα του παρελθόντος που έχουν πυροδοτήσει δυσάρεστες καταστάσεις και φριχτά γεγονότα, ας μείνει ο αθλητισμός έξω από οποιουδήποτε είδους παιχνίδια και σκοπιμότητες.