ΓImage result for Ποδόσφαιρο ή Μπάσκετ; Το Αιώνιο Δίλημμαια πολλούς, το ποδόσφαιρο αποτελεί το βασιλιά των σπορ. Άλλοι πάλι προτιμούν το μπάσκετ, καθώς η δράση είναι συνεχόμενη και το θέαμα πολλές φορές ξεπερνά τις προσδοκίες. Την Ελλάδα, οι γνώμες είναι διχασμένες. Αν και το ποδόσφαιρο παραδοσιακά υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στον αθλητισμό της χώρας, ένα γεγονός πριν από αρκετά χρόνια άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

Το 1987, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με πρωταγωνιστή το Νίκο Γκάλη. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Αργύρης Καμπούρης, ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Φάνης Χριστοδούλου ήταν ανάμεσα στους παίχτες, που βοήθησαν το ελληνικό μπάσκετ να φτάσει στην κορυφή. Και η πορεία έκτοτε υπήρξε εντυπωσιακή! Κάθε γειτονιά γέμισε με μπασκέτες και τα παιδιά ξεκίνησαν να σουτάρουν με την πορτοκαλί μπάλα. Οι νέοι κατέκλυσαν τους αθλητικούς συλλόγους και το ενδιαφέρον για το άθλημα απογειώθηκε.

Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό ποδόσφαιρο φαινόταν σα φτωχός συγγενής. Δεν είχε να επιδείξει αντίστοιχες επιτυχίες, παρά μόνο τη συμμετοχή στο Μουντιάλ το 1994. Η πορεία εκεί ήταν συντριπτική, ωστόσο. Γι’ αυτό και η απογοήτευση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των νέων, που αναζητούσαν στην Ελλάδα ένα ίνδαλμα στο ποδόσφαιρο. Αυτό έμελλε να αλλάξει ριζικά το 2004, με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Άγγελος Χαριστέας, ο Κώστας Κατσουράνης και ο Γιώργος Καραγκούνης ανέδειξαν το άθλημα ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα. Πλέον η χώρα ήταν υπερήφανη, έχοντας φτάσει στην κορυφή και απολαμβάνοντας τους καρπούς των προσπαθειών της. Αν και στη συνέχεια δεν υπήρξαν παρόμοιες επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο, εντούτοις πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές άδραξαν την ευκαιρία και ακολούθησαν καριέρα στο εξωτερικό.

Στο δίλημμα ποδόσφαιρο ή μπάσκετ στην Ελλάδα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Και δε χρειάζεται να υπάρξει. Τα δύο αυτά αθλήματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή και συγκεντρώνουν το σύνολο σχεδόν των προτιμήσεων του ελληνικού πληθυσμού. Ας ελπίσουμε πως ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες του αθλητισμού μας περιμένουν στο μέλλον!